Így telt a 2019-es Láss az én szememmel

Május utolsó szombatja napsütéssel és gyerek zsivallyal zárult számunkra – így telt a negyedik „Láss az én szememmel – Partnerséggel az utakon” közlekedésbiztonsági vetélkedő.

Minden szülő óvni szeretné, ugyanakkor az életre is nevelni gyermekét. Már az első lépések megtételétől egy közösség tagjává válunk, egy olyanévá, amelyben nem csak magunkért, de másokért is felelősök vagyunk: ez a közúti közlekedés.

Mi szükséges ahhoz, hogy az egészen apró gyermekek is biztonságban közlekedjenek az utakon? A kérdést a vetélkedő két fő szervezője, a NiT Hungary és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság, is feltette. A választ pedig egy közös projekt elindításában találták meg, aminek főcéljaként tűzték ki a kisgyermekek közlekedésbiztonsági oktatását játékos keretek között.

A negyedik alkalommal megrendezett vetélkedőre összesen 60 alsó tagozatos csapat jelentkezett egy online KRESZ-teszt kitöltésével. A döntőbe a legrövidebb idő alatt elért legjobb eredménnyel jutott be négy, öt fős csapat:

Május 25-én őket és szurkoló táborukat fogadhattuk nagy örömmel az esztergomi TESCO parkolójában lévő KRESZ-parkban, ahol a vetélkedő délelőtt 10 órától 13 óráig zajlott. A feladatok kidolgozásáért a két fős instruktori csapat, Szabados Dávid és Albert Péter, volt felelős.

A csapatok forgó színpad szerűen mentek körbe a hat feladatszámon, amelyek közül nem csak a vészfékezés, de a KRESZ-parkban használható mini elektromos Suzuki Vitarák is látványos elemek voltak. Az első feladatban a kisgyerekeknek meg kellett állapítaniuk azt a féktávolságot, amelyen belül az autóbusz vészfékezve áll meg úgy, hogy nem üti el a zebrán áthaladó plüss figurát. A „Fék!” vezényszó kiáltásával kellett megállítaniuk az autóbuszt, amikor úgy gondolták, még képes megállni a plüss figura előtt. A biztonsági öv használata kötelező volt, hiszen teljességében élhették át azt az erőt, amit egy vészfékezés kifejthet. A csapatok a fékezési pont pontos megbecsülése esetében 10 pontot gyűjthettek össze.

A gyerekeket a második feladat manőverezésen keresztül ismertette meg az autóbusz méreteivel. A busz előtt kijelölt területeken két piros oszlopot kellett úgy beállítaniuk, hogy azok pontosan a busz szélességében (tükrök vonalában) helyezkedjenek el. A feladat célja a járművezető segítése volt, hogy a két visszapillantó tükörrel egyszerre lökje le az oszlopok tetején lévő plüss figurákat. Amennyiben ez sikerült 10 pontot kaphatott a csapat, amennyiben csak az egyik figurát lökték le, az 5 pontnak számított.

A következő feladatban a kamion holtterével ismerkedhettek meg a gyerekek. A kamion körül felállított 10 színes oszlop közül kellett megállapítaniuk azt a kettőt, amelyeket sem az ablakból, sem a visszapillantó tükrökből nem lát a sofőr. A holttér megismerkedésével a gyerekek meg tudják állapítani, ha egy járműhöz érnek, a benne ülő sofőr láthatja-e őket, vagy sem. Ezáltal a saját biztonságukra figyelhetnek oda. A feladat helyes teljesítéséért szintén 10 pontot szerezhettek meg.

A negyedik feladat a gyerekek kreativitását igényelhette, ugyanis meg kellett becsülniük a kamion magasságát. Ehhez egy magasságmérő lécet kaptak segítségül a csapatok. A magasság pontos megbecsüléséért 10 pontot érhettek el.

Az ‘Irány az utca!’ elnevezésű feladatban az Esztergomi Rendőrkapitányság két munkatársa beszélgetett a kisgyerekekkel a leggyakrabban előforduló forgalmi szituációkról a KRESZ-parkot körbesétálva. A csapatok az elméleti okítást a gyakorlatba átültetve értelmezhették a mini elektromos autókat vezetve. A gyerekek felnőtteket megszégyenítő fegyelmezettséggel és odafigyeléssel szelték a köröket a parkban.

Az utolsó feladat egy KRESZ-teszt kitöltése volt, amely 12 kérdéssel izzasztotta meg látszólag a csapatokat, hiszen a maximum 60 pontot mindenki elérte!

A legügyesebben teljesítő idén a Csengelei Általános Iskolából nevező Kisokosok csapata volt összesen 96 ponttal megnyerve a 250.000 Ft értékű utazási bónt. Idén egészen szoros mezőny alakult ki, mivel a második és harmadik helyre került csapatok több feladatnál is ugyanazzal a pontszámmal végeztek. Az Álompálya második helyezettként 100.000 Ft, a Vidám gyalogosok harmadik helyezettként pedig 50.000 Ft értékű utazási bónt vihettek haza. A negyedik helyezett BaBaCSaLaBo csapat sem távozott üres kézzel, ugyanis egy 25.000 Ft értékű könyvutalványban részesült.

Pontegyenlőség esetén az azonos összes pontszámot szerző csapatok sorrendjéről a Versenyszabályzat 7. pontjában leírtaknak megfelelően járt el a pontozóbíró.

Az idei Láss az én szememmel döntőjének ponttáblázata:

A szurkolók a vetélkedő ideje alatt társaik biztatásával párhuzamosan tölthették ki a KRESZ Totót, amellyel értékes és hasznos közlekedésbiztonsági tárgyakat nyerhettek. Az eredményhirdetést követően kerültek kiosztásra a nyeremények: csengő, hátsólámpa, fényvisszaverő matrica, – mellény és táskára húzható szintén fényvisszaverő zsák. Az ajándékok nem csak a szurkolótábort várták: a szervezők idén meghívták a hátrányos helyzetű ongai iskolásokat, akik a KRESZ-parkban történő körbevezetés után Esztergomot tekinthették meg. A szervezők a versenyre regisztrált gyerekek számára további szórakozási lehetőségeket is biztosítottak kézműves foglalkozások keretében. Az eredményhirdetés és a nyeremények kiosztása utána pedig kipróbálhatták az elektromos kisautókat, amelyek használata közben megismerkedhettek KRESZ alapvető szabályaival és így gyakorolhatták is azokat.

A negyedszerre megrendezett közlekedésbiztonsági nap ismételten nagy érdeklődésnek örvendett, amely egyúttal jelzi a szülők és tanárok részéről is az igényt, hogy már egészen kiskortól érdemes megismertetni a gyermekeket a közlekedés alapvető szabályaival, felhívni a figyelmüket a veszélyekre és megelőzésükre.

Az idei „Láss az én szememmel – Partnerséggel az utakon” közlekedésbiztonsági vetélkedő támogatói között köszönthettük a BOTLIK Trans-t, ami a kamiont, és a Busz.hu-t, ami az autóbuszt biztosították. A Kresztergom parkot (Esztergomi Gyermek Autós Közlekedési Park), a TESCO-t és a Montágh Imre Általános Iskola és Speciális Szakiskolát, amelyek a területi és infrastrukturális eszközöket szolgáltatták a Verseny számára és a Kamionsuli-t, akik a sok felszerelésünk fuvarozásában segítettek. Köszönjük támogatásukat!

Köszönjük a résztvevő csapatoknak idei lelkesedésüket és gratulálunk a helyezéseikért!

Találkozunk jövőre!